8 Mart Dünya Kadınlar Günü Hikayesi Nasıl Başladı?

08-02-2023 14:21
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Hikayesi Nasıl Başladı?

Dünyanın her yerinde coşkuyla kutlanan ve kadın hareketinin odak noktası olan 8 Mart Kadınlar Günü hikayesi nasıl başladı? 8 Mart 1857 yılında New York’daki tekstil fabrikasında çıkan yangında 129 kadının hayatını kaybetmesiyle başlayan hak mücadelesi 1977 yılında 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edilmesiyle sonuçlanmıştır. Peki 8 Mart’ın perde arkasında neler oldu?

Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

8 Mart 1857 yılında New York’taki bir tekstil fabrikasında dokuma işçisi kadınlar, haklarını savunmak ve daha iyi çalışma koşulları için greve başladı. Polisler, kapıları grev yapan kadınların üzerine kilitledi. Fabrikada çıkan yangında dışarıya çıkamayan 129 kadın işçi hayatını kaybetti. 129 kadının fabrikada can vermesinden yıllar sonra ilk anma 1911 yılında yapıldı. İlk anmadan 10 yıl sonra 1921 yılında Üçüncü Uluslararası Kadınlar Konferansında Kadınlar Günü, "Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak değiştirildi. Birinci ve İkinci Dünya savaşından sonra bazı ülkeler 8 Mart kutlamalarına kısıtlamalar getirse de 1960’lı yılların sonunda kutlamalar yeniden başladı. 16 Aralık 1977’ise Birleşmiş Milletler 8 Mart’ı "Dünya Kadınlar Günü” olarak ilan etti. Türkiye’de ise ilk 8 Mart kutlaması 1921 yılında yapıldı. 1975’ten sonra başlayan kitlesel kutlamalar 12 Eylül Darbesi ile kesintiye uğrasa da 1984 yılından bu yana kutlamalar devam ediyor.

8 Mart Kadınlar Günü Neden kutlanır?

8 Mart Kadınlar Günü hikayesi; kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve politik haklarının tanınması ve cinsiyet eşitliği için çağrı yapılması amacıyla başlamıştır. Süreç, Amerika’da hayatını kaybeden dokuma işçisi kadınların anılmasıyla başlamış. Ardından 1977’de Birleşmiş Milletler’in 8 Mart’ı Dünya Kadınlar Günü olarak kabul etmesiyle birlikte, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik ilerlemeyi kutlamak ve kadın hakları mücadelesini sürdürmek için kutlanan bir güne evrilmiştir. Kadınlar Günü İlk Ne Zaman Kutlandı? İlk kez 1911 yılında Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de anma olarak başlayan 8 Mart kutlamaları, O zamandan beri dünya her yerinde kutlanmaya devam ediyor. Türkiye’de 1921 yılında ilk kez Cemile Nuşirvanova ve Rahime Selimova tarafından gündeme getirilen 8 Mart için kitlesel kutlamalar ancak 1975 yılından sonra yapılabilmiştir. 12 Eylül 1980 Darbesi’nden sonra yasaklanan kutlamalara, 1984 yılından sonra tekrar başlandı.

8 Mart Kadınlar Günü’nde Ne Hediye Alınır?

8 Mart’ta kadınlara hediye almak gelenek haline gelse de çoğu kişinin aklındaki en önemli soru "8 Mart Kadınlar Günü’nde Ne Hediye Alınır?” oluyor. Kadınların hak mücadelesini simgeleyen 8 Mart, aslında kadınların bu mücadelesinin desteklenmesi açısından da son derece önemlidir. Hayatındaki kadınları ekonomik ve sosyal anlamda desteklemek ve onların bu özel gününü kutlamak için değerli bir Kadınlar Günü hediyesi vermeye ne dersin? Sana ilham verecek hediyeleri keşfetmek için Kadınlar Günü Hediye kategorimizi ziyaret edebilirsin!

8 Mart Kadınlar Günü’ne Özel Hediye Fikirleri

Hayatındaki kadınlara naif ve şık bir 8 Mart hediyeleri vermek istersen "Kadınlar için Bordo Piliseli Fular Nazar Boncuklu Bileklik Hediye Kutusu” tam göre bir seçenek! Kutunun içerisindeki pembe su matarası, bordo desenli fular, Nazar boncuğu işlemeli bileklik, el kremi ve vücut spreyi ile sevdiğin kadınlara sürpriz bir hediye verebilirsin. Planlı yaşamayı seven ve her gününü not etmeyi seven bir kadın için hediye fikri istersen Kadınlara Özel Puantiyeli Defter Pembe Kupa Bitki Çayı Kupa Hediye Kutusu’nu değerlendirebilirsin. Sevimli ve şeker tasarıma sahip not defteri, pembe kalemi, pembe kupası ve bitki çaylarıyla tamamlanan bu kutunun içerisindeki hediyeler sevdikleriniz çalışırken her zaman yanında olacak! Başarıyı ve çalışmayı ilke edinmiş kadınlara en yakışacak hediye "Kadınlara Özel Su Matarası Orkide Kupa İşinde Başarılar Hediye Kutusu” olacak! Üstelik kutu da işini her daim aşkla ve tutkuyla yapan kadınları motive edecek "Hayal et, İnan, Başar” mottosuyla hazırlanmış bir tebrik kartı bulunuyor. Hediye kutusu yerine "yanına küçük bir not ekleyerek sevdiği bir çiçeği göndermek istiyordum” diyorsan aranjman, buket, saksı çiçeği ve kuru çiçek seçeneklerimiz için çiçek kategorimize göz atabilirsin. Çiçek bakmayı seven bir kadına hediye alıyorsanız doğanın en güzel renklerinin bir araya geldiği "Çift Renkli İki Dal Orkide” alternatifini düşünebilirsiniz. Çiçek kategorisinden vermek istediğin siparişlerin teslimatı sadece Antalya merkezde kurye aracılığıyla yapılmaktadır. Hepsinden de farklı sadece kendi zevkime uygun ürünlerin yer aldığı bir kutu tasarlamak istiyorum diyorsan Kendi Hediye Kutunu Tasarla kategorimizdeki geniş ürün seçenekleri arasından dilediğin ürünü kutunu ekleyebilirsin. Üstelik tüm Kadınlar Günü hediyeleri için Antalya aynı gün teslimat hediye avantajından da faydalanabilirsin. Antalya’da değilsen saat 15’ten önce Kadınlar Günü hediye fikirleri arasından verdiğin siparişler aynı gün kargoya verilir.
Retina Dijital
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.